I.O.S. (afkorting van Is Ook Schitterend, ook wel geschreven als IOS) is een nederpopband, die in Groningen is opgericht in 1996 als IsOokSchitterend!.

De band werd opgericht in 1996 door studenten van de Groningse studentenvereniging RKSV Albertus Magnus. In 1997 tekende de groep een platencontract bij klein lokaal label, dat door producer Michiel Hoogenboezem was benaderd. De band scoorde een landelijke hit met het nummer Voltooid Verleden Tijd, waarmee ze het AHC songfestival wonnen. Met het nummer brak IsOokSchitterend! landelijk door bij het Nederlandse publiek. Het nummer belandde op het album Hemel & Aarde. Het vervolgalbum Dichterbij uit 1999, met de single Iedereen, scoorde ook heel redelijk. Ondanks het succes van de band, verliet toetsenist Marc van der Voorn de groep. Hij werd niet vervangen. Later is de naam van de band veranderd van voluit IsOokSchitterend! in de afkorting I.O.S. De band heeft zich altijd verzet tegen het aanvankelijke imago van “studentenband”, zoals dat bij andere winnaar van het AHC songfestival Guus Meeuwis & Vagant.

In het kader van de Malboro Flashbacks verzorgde I.O.S. in 2000 een aantal hommageconcerten voor de Dire Straits. Deze concerten leverden de groep uiteindelijk een live-cd en een uitverkocht Paradiso op. In 2001 nam de band bovendien het album Zaterdagnacht – Zondagmorgen op, met daarop de single Zaterdagnacht. Hierna viel het enigszins stil rond de band. Drummer Rubin Geurts besloot I.O.S. te verlaten, hij werd vervangen door Dim Junius. Om met een schone lei te kunnen beginnen, besloot de band verder om te breken met zowel de platenmaatschappij als de manager. In CNR Records vonden zij in 2003 een nieuwe platenmaatschappij, en ook het agentschap Jan Vis Agency werd in handen genomen.

Met de nieuwe platenmaatschappij, de nieuwe manager en producer Gordon Groothedde nam I.O.S. in 2003 de De Kameleon-soundtrack Het is een Mooie Dag en in 2005 het album 4 op. Op 2 december 2005 droeg Dim Junius, na 5 jaar trouwe dienst bij I.O.S., de drumstokjes over aan Pepijn van den Boogaard. De band heeft 9 april 2006 haar 10-jarigejubileumconcert in een uitverkocht Paradiso gegeven.

Door het succes van de singles “Hoe het voelt”, “Altijd Wel Iemand” en “Uit De Schaduw” heeft muziekminnend Nederland de band weer stevig in de armen gesloten. Zeker nadat de laatstgenoemde track door de Staatsloterij uitgekozen werd voor hun landelijke reclamecampagne. De single was wekenlang één van de meest gedraaide platen op de Nederlandse radio. Ook werd I.O.S dat jaar genomineerd voor een TMF Award.

Nadat de band in april 2006 haar 10-jarig jubileum vierde met een uitverkocht concert in Paradiso, deden ze dat op 1 december van dat jaar nog eens over tijdens een megaconcert in de veel grotere Heineken Music Hall, met als special guests Lange Frans & Baas B en Nederrock-icoon Thé Lau.

Ook 2007 kende een vliegende start met 8 optredens in een uitverkocht Ahoy tijdens “De Vrienden van Amstel Live”. Daarnaast wordt I.O.S. door luisteraars genomineerd voor een 3FM Award. Ondertussen stort de band zich op het schrijven en opnemen van nieuw materiaal voor het vijfde album. Tijdens het festivalseizoen wordt weer door het hele land opgetreden en in het najaar staat een landelijke theatertournee gepland.

Recentelijk heeft I.O.S. bekend gemaakt er in 2009 een punt achter te zetten.

Voltooid Verleden Tijd (Live @ HMH 2006)

.

TOP