Angela Paula Groothuizen (Alkmaar, 28 september 1959) is een Nederlandse zangeres en presentatrice.
Angela Groothuizen werd bekend bij het grote publiek als zangeres in de Dolly Dots. Na het uiteenvallen van de band is ze begonnen met het maken van televisieprogramma’s. Aanvankelijk doet ze dit jarenlang bij de AVRO, daarna presenteerde ze bij Talpa, maar op dit moment is Angela niet als presentatrice te zien op televisie. Ze heeft twee kinderen, Lola (1995) en Nona (1998).

Angela Groothuizen wordt geboren in Alkmaar als dochter van Theo en Atie Groothuizen. Met vier oudere broers en zussen (Joke, Jean, Trudy en Jos) is het een gezellig, druk en gastvrij gezin.

Na de rooms-katholieke meisjesschool gaat ze naar de Havo, en volgt daarna ook nog een jaartje onderwijs in de V.S., aan een High School in Lake Orion in de staat Michigan. Tijdens haar schooltijd zit ze in diverse schoolbandjes. Haar oudere broer Jos zit in die tijd in de Noord-Hollandse hardrockband The Howling Hurricane, en vraagt zijn zusje om zich bij de band te voegen. In 1978 neemt Angela met The Howling Hurricane de single “Dreamt up rock” op.

In datzelfde jaar wordt Angela gevraagd om in een nieuwe Nederlandse meidengroep te komen zingen. In eerste instantie voelt Groothuizen daar nog niet zoveel voor, maar laat zich later toch overhalen. In 1979 wordt deze meidengroep, die de naam Dolly Dots draagt, officieel opgericht.

Naast muziek maken heeft Angela ook ambities bij de televisie, en presenteert ze in 1981 het programma Popcorn. Verder ontdekt ze het bandje “Roberto Jacketti & The Scooters”: Onderweg in de Dolly Dots-limousine laat de vaste chauffeur Jaap Booy een demo-cassette van het bandje van zijn zoon Jeroen Booy horen. Angela raakt razend enthousiast en belooft naar een optreden te gaan kijken. Ze blijft haar ontdekking uiteindelijk begeleiden en tekent in 1984 samen met Spargo-gitarist Ruud Mulder voor de productie van het eerste album van Roberto Jacketti & The Scooters, Time.

Nadat de Dolly Dots in 1988 worden opgeheven, studeert ze 3,5 jaar muziek en schrijft liedjes voor o.a kinderen voor Kinderen en Carmen Gomes. Met ‘Angela & the Rude maakt ze twee cd’s, in 1996 komt haar solocd.” Groothuizen” uit.

Angela heeft twee theaterprogramma’s gemaakt te weten ‘Spelen’ en ‘Wegwijs in Ikea’. In 1994 gaat Angela het theater in met het theaterprogramma ‘Spelen’. En in de periode van 1996 en 1997 gaat Angela het theater in met het programma ‘Wegwijs in Ikea’ (40 voorstellingen). Dit programma is een mix van kleinkunst en rock ’n roll.

Ze presenteert verschillende programma’s voor de AVRO. Een van de bekendste programma’s was “De Uitdaging”. In april haalt Angela tijdens de jubileumuitzending van de AVRO (de ultieme Uitdaging) rond de 2,5 miljoen steunbetuigingen op voor Amnesty International. Deze en andere handtekeningen worden op 10 december aangeboden aan de staatshoofden van de landen die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) hebben ondertekend. Het jongeren programma ‘Sex met Angela’ krijgt wereldwijde aandacht met als hoogtepunt een uitnodiging in de talkshow van Phil Donahue in New York.

Vanaf 2000 presenteert ze ook Wie is… de mol? en recentelijk, in 2003 en 2004, presenteerde zij de voorrondes van het Junior Eurovisiesongfestival.In 1999 speelt ze de hoofdrol in de musical ‘Blood Brothers’. Ze speelt moeder Bell in de speelfilms Pietje Bell en Pietje Bell 2: De Jacht op de Tsarenkroon, samen met Burt Reynolds acteert ze in the film “Snapshots”. Angela speelde ook nog de rol van Sylvia van Bommel in de jeugdserie Hotnews.nl

Van 2001 tot 2005 tourt ze door het land samen met de formatie JAM. Bestaande uit Julya Lo’ko, Mildred Douglas en die werd later vervangen door Berget Lewis. Samen hebben ze liedjes van Sting gezongen en de laatste Show ging over liedjes van Woodstock. Op dit moment tourt Angela solo door het land met haar theater voorstelling ‘Klein’. Op 25, 26 en 27 mei 2007 gaf Angela, samen met haar vriendinnen van de Dolly Dots, een reünieconcert in Ahoy. In 2008 gaat Angela het theater weer in met de voorstellingen van ‘Klein’. Ook zal ze met de formatie JAM een aantal theaters aandoen met het programma Woodstock. In April 2008 presenteerde Angela Groothuizen haar solo album Melk en Honing, het album werd goed ontvangen en stond al na een week in de album top 100.

In 2010 stond Groothuizen met haar voorstelling “Label” in de Nederlandse theaters. Deze show gaat ook in 2011 nog door. In maart 2010 behaalde Groothuizen met het kleinkunstlied “Bier en bitterballen” de Single top 100. Het lied is een ode aan de overleden cabaretier Bert Klunder. Ook op tv gebied gaat het Angela voor de wind. In 2010 is ze jurylid coach van het succes programma The Voice of Holland op RTL 4. Daarvoor zat Groothuizen in de jury van X Factor.

Op 5 oktober 2010 is de single “Niets blijft” uitgekomen. Angela Groothuizen is in oktober 2010 het gezicht van de borstkankermaand. De opbrengst van de single gaat dan ook naar KWF Kankerbestrijding en het geld zal worden gebruikt om het onderzoek naar borstkanker uit te breiden. Angela draagt de single op aan haar Dolly Dot collega Ria Brieffies die in 2009 overleed aan de gevolgen van longkanker.

klik hier om naar de artiestenpagina van de Dolly Dots te gaan.

Bier en Bitterballen (2008 en 2010)

Klik op de button om Niets blijft te downloadenDownload de track DRM-vrij!

.

TOP