Albert West, pseudoniem van Albert Westelaken (‘s-Hertogenbosch, 2 september 1949) is een Nederlandse zanger en producer.

Albert West was de zanger van de vroege jaren zeventig-band The Shuffles. In 1973 verliet hij die groep om een solocarrière te starten. In mei werd de single Ginny come lately (een cover van Brian Hyland) een grote hit, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. In Oostenrijk was het bijna een jaar lang nummer 1! Hiermee startte hij een solocarrière, die vooral gekenmerkt wordt door covers van ballads uit de jaren zestig, zoals Tell Laura I love her en Put your head on my shoulder.

In 1975 deed West mee met het Nationaal Songfestival met het nummer You and me, maar verloor van Teach-In, die met Ding-a-dong het Eurovisie Songfestival wint.

In september 1976 had hij een hit met Memory of life, geschreven door Hans Vermeulen. Hierna ging hij een eigen muzikale richting in, maar de volgende jaren had hij met Hans van Hemert als producer weinig succes.

In 1981 werd Martin Duiser zijn producer en West scoorde een hitje met Don’t leave me this summer.

In 1984 opende zijn manager Jan Vis een eigen studio en scoorde West opnieuw een hit met Hot Havanna nights. Hij scoorde als producer ook een hitje met Stille Willie van de BB Band.

West ging in 1986 samenwerken met verschillende bekende Engelse en Amerikaanse artiesten. Chris Andrews schreef nummers voor hem en na vele jaren scoorde hij met Give a little love weer een grote hit samen met Albert Hammond. Met deze artiest bracht hij een succesvol album uit, Hammond & West, waarop van beide artiesten oude en nieuwe nummers staan.

Op het album West & Friends uit 1988 zingt West oude nummers met artiesten als Helen Shapiro, Tony Christie en Brian Hyland. Het album werd na een televisiespecial met goud bekroond.

Zijn 25-jarig artiestenjubileum in 1989 vierde hij met een album (25 jaar), waarop oude nummers opnieuw werden opgenomen, waaraan onder andere zangeressen Dana en Claudia Robine meewerken. Aan het einde van dat jaar presenteerde West voor de NCRV een aantal televisieprogramma’s. In 1993 scoorde West voor het eerst sinds 1986 weer een hit met Mockin’ bird hill, een nummer dat dankzij een reclamefilmpje voor een verzekeringsmaatschappij in de belangstelling kwam. Hij bereikte met dat nummer de 24ste positie, terwijl op datzelfde moment de band Roots Syndicate met hun versie van hetzelfde nummer de eerste plaats behaalde.

Met Bart de Graaff van Veronica vierde hij in 1995 het tienjarig jubileum van Zomertruuk, een door Nederland rondtrekkend muzikaal programma.

Op 24 juni van datzelfde jaar zong hij op de Wereld Jamboree van Scouting het door Henk Westbroek geschreven nummer The future starts today, dat tijdens de openingsceremonie op 2 augustus door de NOS live werd uitgezonden met een publiek van 30.000 enthousiaste scouts uit de hele wereld.

Vanaf september presenteerde hij het televisieprogramma Op Nieuwe Toeren, waarin uitsluitend Nederlandse muziek naar voren werd gebracht.

Ter gelegenheid van de veertigste Nationale Boomfeestdag (georganiseerd door Unicef en Stichting Columbine) in 1996, nam hij de single Het is tijd op. De opbrengst van het nummer ging naar verschillende natuurprojecten in ontwikkelingslanden.

In 1999 kwamen The Shuffles bijeen voor een reünie-concert op het Gildeplein in Rosmalen.

Samen met de Band Zonder Banaan nam West in 2003 de single Itsy bitsy teenie weenie yellow polkadot bikini opnieuw op.

In augustus 2005 scoorde West voor het eerst sinds 1993 weer een hit met Amarillo, dankzij een optreden in een reclamespot voor Bavaria.

Ik heb geen geld voor de trein (1975)

.

TOP