LL2015: Nieuwe muzieknamen

by / maandag, 06 juli 2015 / Published in Concertinfo, Festivals & Concerten

20140817_PGR_0037a

 

FFS (Franz Ferdinand & Sparks)
Ali B had het niet kunnen verzinnen: een combi van indierockers Franz Ferdinand en 70’s glamrockduo Sparks. Geniaal! Een heuse supergroep die niet voor de gein bijeen hokt, maar ook echt haar beste beentjes voorzet. De hitsige punkfunk van Alex Kapranos & co en de hysterische artrock van de gebroeders Mael passen in elkaar als stukjes van dezelfde puzzel.

James Bay
Ergens in de driehoek Ed Sheeran – Kodaline – Ben Howard slingert James Bay. Naam maakte de twintiger in Londen, waar hij vorig jaar de Critics’ Choice bij de BRIT Awards was en het jaar afsloot als tweede in BBC’s Sound Of 2015-poll. Kijk, daar kun je mee binnenkomen, en dat deed Bay dan ook prompt, met zijn eerste Nederlandse hit ‘Hold Back The River’, een uptempo folkpopnummer dat zijn soulvolle stem flink achter de vodden zit.

Limp Bizkit
Expect the unexpected, luidt een aloud Lowlandsmotto. The return of nu metal bijvoorbeeld. Maar nooit weggeweest, net zomin als nu-metalkoningen Limp Bizkit, die zich niettemin al een tijdje thuis in Jacksonville, Florida stierlijk zaten te vervelen. Hoogste tijd dus voor een heuse comeback, met een splinternieuw album en hun eerste Lowlandsbezoek sinds 2000.

Rudimental
Kijk, daar heb je Rudimental. Je weet wel, van die zonnige zomerkraker ‘Feel The Love’ uit 2012. En van die lekkere lentekriebelaar van nu, ‘Bloodstream’. Catchy drum ’n’ bass-hits vol pop, soul en schwung. Let’s go Rudimental!

The Maccabees
Ooit maakten indierockers The Maccabees deel uit van een rijtje Engelse bands die allemaal varianten speelden van dezelfde hoekige postpunk. Maar dat was toen en dit is nu. Hun nieuwe sound en album laten een gestript geluid horen, met minder lagen, meer piano en – jawel – percussie!

De Jeugd van Tegenwoordig
Watskeburt?! Zijn er al TIEN jaar verstreken sinds De Jeugd voor het eerst tot ons kwam en dat legendarische staaltje nederhop de hitlijsten alle hoeken van de kamer liet zien? Ja man, time flies. Maar het mooie is: De Jeugd Van Tegenwoordig is nog net zo gek en geniaal als De Jeugd Van Toen.

Afterpartees
Wat is er beter dan een afterparty? Afterpartees natuurlijk! Vijf feestneuzen uit het Limburgse Horst, die hun bewondering voor dorpsgenoten De Heideroosjes omsmolten tot een eigen punkrock- en powerpopbandje. Feestelijker wordt het niet.

Vaults
Deze drie dromerige Londenaars met als speerpunt de zingende nimf Blythe, wier platinablonde verschijning al betovert nog voor de eerste noot is aangeslagen. Dwalend in het schemergebied tussen Cocteau Twins en London Grammar wiegen hun bedwelmende indiepopsongs vol sierlijke piano-aanslagen , zwierige synths en rustieke galmbeats dagenlang door je hoofd.

La Sra. Tomasa                              
Als Lowlands een zusterstad had, was het misschien wel Barcelona. Mestizobands uit die Catalaanse hoofdstad kunnen al vele jaren rekenen op een warm onthaal in de Flevopolder. Onder hun mix van timba, guacanco, salsa en rumba catalana metselen ze niet alleen gitaarmuurtjes, maar storten ze een complete drum ‘n’ bass-fundering. Als dat geen stuiterende feestmassa oplevert, weet de señora het ook niet meer.

Mr Žarko & Band                                                       
Balkanbeats, waar zou Lowlands zijn zonder die bloedaanstekelijke bouillabaise van zigeunermuziek uit de Balkan en invloeden uit pop, rock en dance? Ziek in bed, that’s where! Dit jaar nemen Mr Žarko en zijn veelkoppige band de feestelijkheden voor hun rekening.

Fuzz
Van een band die zich Fuzz noemt, verwacht je maar één ding: fuzz. En dat krijg je, met bakken tegelijk, bij dit fijne hobbyproject van de Amerikaanse garagerocker Ty Segall, die in dit geval achter de drumkit gestationeerd is. Je weet dus hoe laat het is: tijd voor oordopjes!

Mini Mansions                                                           
Drukke mannetjes, de drie Californiërs van Mini Mansions. Zanger/toetsenist Tyler Parkford houdt er een solocarrière op na als Mr. Goodnite, bassist Zach Dawes is een veelgevraagd studiomuzikant en drummer/zanger Michael Shuman speelt bas in Queens Of The Stone Age. Fijnere psychedelische pop met glamrock- en new wave-invloeden hoor je nergens, ook niet op Lowlands.

Bleachers
Time flies when you’re having fun. Vandaar dat Fun.-gitarist Jack Antonoff er sinds kort een tweede bandje op nahoudt. Samen met leden van zijn oude gang Steel Train timmert hij als Bleachers aan de weg, en wij zijn de winnaars. Want van hun gestroomlijnde indiepop verbleekt elk chagrijn als een grauwsluier op een lentedag.

Een gedegen voorbereiding nodig? Inluisteren kan via de gloednieuwe Lowlands Spotify playlist.

 

Winnen maar: Twee passe-partouts voor London Calling
Op 24 en 25 april is het weer tijd voor London Calling. Het showcasefestival, wat twee keer per jaar plaatsvindt in Paradiso begon in 1992 als festival voor nieuwe, spraakmakende alternatieve bands uit Groot Brittannië. Tegenwoordig beperkt het programma zich niet tot acts uit het Verenigd Koninkrijk maar spelen er bands afkomstig uit de hele wereld. Ook deze editie heeft een sterke line-up met zowel de hypes en talenten van morgen als de gevestigde namen van nu. Tot nu toe zijn o.a. Of Montreal, Jack Garratt, Cosmo Sheldrake, The Districts, Slaves, Soak, Moon Duo, Happyness, Fool’s Gold, The Dø en Drenge bevestigd.

London Calling vindt plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 april in Paradiso en wij mogen twee tickets weggeven! Upload hiervoor je allerleukste kroegfoto op onze website. De meest originele of grappige foto wint twee tickets. Mee doen kan via:http://lowlands.nl/winloserwin/59/

TOP