Uitspraak rechtbank: Embedden YouTube is toegestaan

by / dinsdag, 28 oktober 2014 / Published in Nieuws

YouTube logoHet is al jaren een doorn in het oog van websites die auteursrechtelijk bescherm materiaal embedden op hun website. De continue strijdt met muziek auteursrechten organisatie Buma/Stemra. Deze organisatie wilde websites die dit materiaal embedden een aantal jaar geleden torenhoge rekeningen sturen. Voor oranjemuziek.nl zou dat op dat moment wel op kunnen lopen tot een bedrag van 40.000 euro.

Gelukkig heeft Buma/Stemra na druk van de media tijdelijk hun actie gestaakt. Maar er was nog een hoop onduidelijkheid. Mag je nu wel of niet bijvoorbeeld YouTube clips embedden? Voor ons was het duidelijk dat we dat risico niet meer gaan lopen. Met het zwaard van Damocles boven het hoofd dat Buma/Stemra toch weer van plan zou kunnen zijn websites met terugwerkende kracht hoge rekeningen en of boetes te kunnen gaan sturen zijn we gestopt met het embedden van YouTube clips.


Nu is er een duidelijke uitspraak. Het Europese Hof heeft geoordeeld dat het embedden van content geen schending van het auteursrecht inhoudt als de rechthebbende zelf de content al vrijelijk op het internet verspreidt. De uitspraak volgt nadat eerder linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal al werd toegestaan. Dit meldt TorrentFreak zo valt te lezen op Tweakers.

Goed nieuws dus voor websites. Volgens de Duitse rechtbank is het dus toegestaan te embedden als de content al door de rechthebbende vrijelijk wordt verspreid op het internet. Ook kunnen personen niet verantwoordelijk worden gehouden als zij iets embedden uit een bron die het auteursrecht schendt.
Kortom plaatsen maar weer met die YouTube clips….. En Buma/Stemra staak de strijdt nu eens. Websites al deze zijn er voor artiesten en hun publiek. Dit kost alleen maar geld. En is ter promotie van het Nederlandse lied.

Ray Hardorff
Oranjemuziek.nl

Laat je single uitbrengen en of promoten door Blue Ocean Records Klik HIER voor meer info. Of bel 06-21414671

Laat je website ontwerpen en beheren door Webservant.nl Klik HIER voor meer info.

Klik HIER om de beste cd’s, dvd’s, boeken en meer te bestellen.

Klik hier om naar het nieuws van vandaag te gaan.

Lees ook:


TOP