Geschiedenisles De Meiden uit Leiden over Leidens ontzet ( En euh feesten!)

by / dinsdag, 04 oktober 2011 / Published in Meiden uit Leiden, Nederlandstalig-Volks, Nieuws, Oranje Column

Even een saai geschiedenis stukje om jullie te vertellen waarom wij Leidens onzet vieren. Vanaf 1573 t/m 1574 was Leiden bezet door de Spanjaarden onder leiding van Alva. Toen de Spanjaarden de stad bezet hadden genomen gaven de Leidenaren niet op. Ze hadden immers toch genoeg eten en drinken. Maar helaas raakte het voedsel op maar burgemeester van der Werf weigerde zich over te geven aan de Spanjaarden. De mensen werden ziek en hadden niets meer te eten. In Nederland kwamen ze op het idee onder leiding van Willem van Oranje de dijken door te steken om zo de Spanjaarden te verdrijven. Toen s’ avonds de wind draaide stroomden het water richting Leiden en sloegen de Spanjaarden op de vlucht. Toen de Leidenaren uit de stad kwamen zagen zij een pan hutspot staan dit was op 3 oktober. Dit jaar was het dus de 125ste keer dat we in Leiden het feest vieren.
2 Oktober: ‘S middags gaat de kermis voor het eerst open en staan er overal kraampjes. Je kan je dan vol stoppen met paling haring loempia’s shoarma en ga zo maar door. De echte Leienaar eet Hutspot en gaat s’morgens vroeg in de rij staan voor haring en witte brood. Want voor iedere leienaar is er een brood en haring gratis af te halen. Op de Kermis waar wij vroeger in de Rups gingen schrik je je dood van de apparaten die er rond draaien van de Draaimolen tot de Booster en van die dingen die  te hard te snel en te hoog draaien of je kan ook gewoon gelanceerd worden als je daar behoefte aan hebt.  Volgens mij ben je dan zo je eten weer kwijt als je niet uit kijkt. In de avond vindt de Taptoe plaats. Hierin lopen allemaal verenigingen van Leiden door de stad heen. En daarna gaan de bandjes spelen en de artiesten zingen en het is vooral gezellig samen zijn met oude bekenden. Dit gaat de hele avond door en ook de volgende dag nog…dus katertje.

 

3 Oktober:Om 9:00 gaat de kermis open en is er gelijk weer van alles te doen. Zo zijn er veel muziekgroepen, haring&witte brood toernooien en natuurlijk weer veel attracties.  Zeker 90% van de Leidenaren zijn op de kermis aanwezig.  S’ avonds begint voor sommige mensen pas het echte werk. Jaaaaaaaaa en dat geld voor de Meiden uit Leiden ook. De kermis is mooi verlicht en wordt s’ avonds afgesloten met schitterend vuurwerk. Maar vooral het live muziek bij alle cafeetjes is zoooooo gezellig. Django Wagner en Jeffrey Kuypers gaven weer een spetterend optreden en natuurlijk konden wij het weer niet laten even een dansje te maken op het podium.


Zo dat was dan weer een heel lang weekend 3 oktoberrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr vieren.
Nu moeten we weer ff recht trekken ..misschien wel langer dan ff …….

Veel liefs,

De Meiden Uit Leideneeeeeeeeeeeeeeee

XXX-Jes

Klik hier om naar het nieuws van vandaag te gaan.

Klik hier om naar alle columns van De Meiden uit Leiden te gaan.

Lees ook:

TOP