Rembrandt en ik vanaf maandag 24 januari EO Nederland 1

by / zondag, 23 januari 2011 / Published in Nieuws, Televisie

Op maandag 24 januari 2011 zendt de Evangelische Omroep op Nederland 1 de eerste aflevering uit van de nieuwe Nederlandse dramaserie Rembrandt en Ik. Dit historisch kostuumdrama vertelt in vier delen het bewogen leven van Nederlands grootste kunstenaar van de Gouden Eeuw: Rembrandt van Rijn. Niet alleen zijn werk, maar ook zijn leven is indrukwekkend en biedt veel aanknopingspunten voor meeslepend drama.

Rembrandt kende in zijn leven succes en rijkdom, maar ook periodes van armoede en faillissement. Hij had achtereenvolgens zinderende relaties met drie verschillende vrouwen, maar begroef tijdens zijn leven vier van zijn kinderen en zijn grote liefde Saskia van Uylenburgh. In Rembrandt en Ik beleeft de kijker het roerige leven van Rembrandt door de ogen van vier personen die hem van zeer nabij meemaakten: Jan Lievens, Saskia van Uylenburgh, Govert Flinck en Cornelia. Deze vier personen hebben ieder een andere relatie tot Rembrandt. Hun verhalen geven dan ook een rijk geschakeerd beeld van het leven en werk van deze eigenzinnige man.

Zijn beste vriend
Jan Lievens (Bram van der Heijden) is Rembrandts beste vriend. Samen maken ze Leiden onveilig. Ze zijn onervaren, wild en erg ambitieus. Met het groeien van die ambitie ontstaat ook rivaliteit tussen de twee vrienden.

Zijn grote liefde
Saskia van Uylenburgh (Sophie van Winden) is de grote liefde van Rembrandt. Saskia komt uit een streng Fries gezin en weet met een list naar Amsterdam te vluchten. Daar ontmoet ze Rembrandt en samen storten ze zich in het uitbundige Amsterdamse leven van de Gouden Eeuw. Maar de invloed van Saskia’s ‘fatsoenlijke’ familie reikt ver.

Zijn concurrent
Govert Flinck (Reinier Demeijer, René van Zinnicq Bergman) was ooit een leerling van Rembrandt, maar groeide uit tot zijn belangrijkste rivaal. Het gaat Govert Flinck maatschappelijk voor de wind. Dat weerhoudt hem er echter niet van om letterlijk een strijd van leven en dood aan te gaan met zijn berooide leermeester. De inzet is een opdracht tot decoratie van het Stadspaleis op de Dam. Wie sleept de opdracht binnen?

Zijn dochter
Cornelia (Sigrid ten Napel), de dochter van Rembrandt, wil niets liever dan dat haar vader haar schildert. Rembrandt lijkt zijn dochter nauwelijks te zien staan. Terwijl Cornelia poseert als Joods bruidje ziet ze haar vader terugkijken op een bewogen leven en de keuzes die hij heeft gemaakt. Cornelia raakt verliefd op Jan Swammerdam, maar ze blijft ook haar vader trouw. Want eens zal hij haar werkelijk zien?

Dragan Bakema en Michiel Romeyn vertolken respectievelijk de jonge en de oude Rembrandt. De regie is in handen van Oscarwinnaar Marleen Gorris. Eyeworks Film & TV Drama produceert.

Foto: EO

Gemist? Klik HIER en bekijk de meest recente aflevering van Rembrandt en ik.

Concert uitverkocht? Concert kaarten

Klik hier om naar het nieuws van vandaag te gaan.

Lees ook:


TOP