Column Ray Hardorff: Fysieke cd is uit, streaming de nabij toekomst

by / donderdag, 13 januari 2011 / Published in Nieuws

Even voorstellen, ik ben Ray Hardorff, samen met Riquard Vreekamp ben ik eigenaar van deze site oranjemuziek.nl Daarnaast heb ik samen met Jakob Hut het platenlabel Blue Ocean Records.

Ik ben begonnen als componist/tekstdichter en maakte samen met o.a. Jakob Hut en Pascal de Vormer liedjes voor andere platenlabels. Zo maakten wij hitjes als “Meisjes van de nacht” “Haar rode lampie” en “Op de camping.”

Omdat er steeds minder cd’s werden verkocht werd het steeds moeilijker om alle tracks die we schreven bij diverse platenlabels onder te brengen, Jakob en ik hebben toen besloten om een eigen platenlabel op te richten zodat er in ieder geval iets gebeurde met de tracks.

Was het eerst de bedoeling om eigen liedjes uit te brengen, al snel vroegen artiesten ons of we ook tracks van derden wilde uitbrengen. Zo is Blue Ocean Records ontstaan. Het succes voor het label kwam af vrij snel met hits van o.a. Chris de Roo en Angela Groothuizen. Klik HIER om te lezen welke platen we hebben uitgebracht en welke tracks de Single top 100 hebben gehaald.

Digitale tijdperk:

Blue Ocean Records werkt anders dan reguliere platenlabels. We leven in een digitaal tijdperk en wij vinden dat de exploitatie van muziek dan ook digitaal moet gebeuren. Dus geen investeringen meer in fysieke singles die nauwelijks nog verkocht worden. Wij zetten tracks online in vrijwel alle grote downloadshops en pluggen (promoten) de single digitaal bij meer dan 2900 media-bedrijven. Sommige platenlabels vinden dat onpersoonlijk maar een digitale plug hoeft niet te betekenen dat er geen contact is met bijvoorbeeld de radio- en tv-stations. Sterker nog…… Het gaat sneller….. Je kan meer mensen bereiken….. En we hebben intensief contact met de media-bedrijven.

Natuurlijk zijn er media-bedrijven die er op staan dat ze een fysieke single krijgen…. Dat is helemaal geen probleem we werken in dat geval met fysieke promo cd’s.

Gelukkig is het zo dat steeds meer mensen de weg naar de legale downloadportals weten te vinden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen steeds vaker bereid zijn om een nummer legaal te downloaden. Immers gunnen ze de makers van het muziekwerk ook de opbrengsten.

Fysieke cd, downloads en streaming:

Hoewel de fysieke cd/ cd single voorlopig nog niet weg zal zijn denk ik dat het marktaandeel hiervan heel snel zal slinken. Kiezen mensen nu steeds vaker voor legale downloads… in de toekomst zal dit denk ik worden overgenomen door streaming.

Bij streaming kan je denken aan bijvoorbeeld YouTube waar je zelf je playlist kan samenstellen, of voor audio bijvoorbeeld Sportify. De gebruiker is dan niet zelf meer eigenaar van een track maar kan diverse nummers beluisteren en een playlist samenstellen. Streaming is naar mijn mening echt de nabije toekomst en er zullen veel meer aanbieders komen.

Naast de mobiele telecomunicatie zoals mobiele telefoons, Ipads etc zal het binnenkort met veel meer apparaten mogelijk zijn om verbinding te maken met het internet. Denk je nu aan de Nintendo WII of Playstation…… Ik denk dat over een paar jaar elke hifi-set en tv met het internet verbonden is. En dan hoef  je de naam van de artiest en het nummer maar in te voeren en de track zal worden afgespeeld.

De muziekwereld zal zich hier duidelijk op moeten voorbereiden…..Maar ook hiervoor geldt dat mensen denk ik best wel een bepaald bedrag willen betalen om de tracks te beluisteren.

Blue Ocean Records is er in ieder geval op voorbereid.

Oranjemuziek.nl

Dan nog even over oranjemuziek.nl Wij zijn begonnen als muzieksite met nieuws over de artiesten. Hoewel we dat nog steeds doen willen wij het nu toch een beetje anders gaan aanpakken. Immers dat Jan Smit een kindje heeft gekregen kan je ook lezen bij de Telegraaf. Hoewel we niet direct alles willen gaan veranderen willen wij nu meer nieuws brengen wat over de muziek gaat. Dus ook oranjemuziek.nl gaat met de tijd mee.

Groetjes,

Ray Hardorff

Blue Ocean Records

oranjemuziek.nl

Klik hier om naar het nieuws van vandaag te gaan.

Lees ook:


TOP