Buma NL 2010 van start gegaan in Den Bosch

by / donderdag, 09 september 2010 / Published in Nederlandstalig-Pop, Nederlandstalig-Volks, Nieuws

Buma NL, het nieuwe seminar en showcase festival voor het Nederlandstalige lied, is vanmiddag in ’s-Hertogenbosch van start gegaan. Vele gevestigde namen en nieuw talent treden vanavond vanaf 21.45 uur op in de cafés aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. Initiatiefnemers Buma Cultuur en Buma/Stemra willen met Buma NL een platform creëren voor de Nederlandstalige muziek waar de muziekindustrie en muziekliefhebbers elkaar ontmoeten en inspireren.

Vanmiddag zijn professionals uit het genre met elkaar in gesprek gegaan over belangrijke onderwerpen die de positie van het Nederlandstalige lied kan versterken. Onderwerpen die aanbod kwamen, waren onder meer promotie, auteursrecht en een nationaal quotum voor de Nederlandse radio. Tijdens de opening stelde Hein van Ree, directievoorzitter Buma/Stemra: “Ik weet dat het niet populair is om openlijk te pleiten voor een betere bescherming van je werk op internet. Maar zonder een redelijke beloning voor je werk – ook online – zit er weinig muziek in de toekomst.”

Populair en professioneel
De Nederlandstalige muziek is en blijft populair. Uit cijfers van Nielsen Music Control die vandaag zijn gepresenteerd blijkt dat het aandeel Nederlandstalige muziek in de Nederlandse media op 16% ligt. In 2005 was dit nog 6%. Dit is mede te verklaren door de commerciële omroepen die het Nederlandse lied omarmen zoals 100% NL, RadioNL en TV Oranje. Hein van Ree, directievoorzitter Buma/Stemra: “Ik ben ervan overtuigd dat dit media-aandeel de komende jaren verder zal toenemen.”

Behoefte aan Nederlandse warmte
Volgens componist/producer Emile Hartkamp, één van de ambassadeurs van Buma NL, is de Nederlandstalige muziek de best verkopende muziek. Dit heeft volgens de auteur met de crisis te maken: “Er is zoveel verharding, mensen hebben behoefte aan die Nederlandse warmte.” Hartkamp merkt op dat het publieke bestel echter geen goed platform biedt voor dit genre. “Het lijkt alsof radio- en televisiemakers zich er toch voor schamen, terwijl het juist een stuk van onze cultuur is waar we trots op moeten zijn.”

Radio en TV registraties Buma NL
Op dit moment zendt 100% NL live uit vanaf Buma NL. DJ Koen van Huijgevoort presenteert vanuit het Theater aan de Parade en ontvangt diverse artiesten die vanavond zullen optreden, zoals Wolter Kroes, Frans Duijts, Wesley en Glennis Grace. De uitzending duurt nog tot 20.00 uur.
Sterren.nl zal de Buma NL Awardshow, die vanavond van 20.00 tot 22.00 uur in het Theater aan de Parade plaatsvindt, uitzenden op zaterdag 11 september om 22.00 uur en op zondag 12 september om 17.00 uur.

Buma NL is een gezamenlijk initiatief van Buma Cultuur en Buma/Stemra. Buma NL wordt geproduceerd door Brand New Live.

Concert uitverkocht? Concert kaarten

Klik hier om naar het nieuws van vandaag te gaan.

Lees ook:


TOP