Sting stijdt tegen bouw Braziliaanse dam

by / woensdag, 05 mei 2010 / Published in Buitenlands, Engelstalig-Pop, Nieuws

Sting wil de bouw van een dam in Brazilië tegenhouden. Twintig jaar geleden vocht de zanger tegen de bouw en internationale kredietgevers werden toen door de demonstranten overtuigd het project niet te financieren. De huidige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft nu opnieuw het plan opgevat de dam aan te leggen. Hij wil de Braziliaanse energievoorziening onafhankelijker van het buitenland maken.

“De redenen van twintig jaar geleden zijn er nog. De bouw zal de gehele waterhuishouding vernietigen”, licht de 58-jarige Brit toe. “De levens en culturen van de mensen die langs de rivier wonen, zullen worden geruïneerd.” Sting denkt dat zestienduizend mensen de dupe zouden worden van de bouw, milieuactivisten schatten dat veertigduizend mensen gedwongen zouden moeten verhuizen.

Milieuactivisten beweren dat de elektriciteit van de dam vooral de mijnbouw ten goede komt. De Braziliaanse president stelt dat de dam essentieel is voor de toekomst van het land. De bevolking in het Amazonegebied profiteert van het project, het land wordt voorzien van schone energie en de dam stimuleert bovendien de economie, aldus Lula.

Sting staat niet alleen in zijn strijd, ook actrice Sigourney Weaver en filmregisseur James Cameron zijn tegen het project. Cameron vergeleek de situatie in Brazilië met zijn film ‘Avatar’. In deze blockbuster wordt strijd geleverd om de bewoners en hun fictieve planeet te beschermen tegen aardbewoners die op zoek zijn naar nieuwe grondstoffen.

© [CopyRight 2010, Novum]

Uitverkocht? Symphonica in Rosso tickets

Concert uitverkocht? Concert kaarten

Klik hier om naar het nieuws van vandaag te gaan.

Lees ook:


TOP