Eerste repetitie Eurovisie Songfestival Toppers met Shine in Moskou

by / donderdag, 07 mei 2009 / Published in Engelstalig-Pop, Nieuws, TV Nieuwsbeelden

De Toppers hebben in Moskou de eerste repetitie voor het songfestival achter de rug. Het trio zong in Moskou drie keer de Nederlandse inzending in hetzelfde decor als te zien is in de videoclip van “Shine.”De backings zijn in het wit gekleed en de Toppers in het zwart. In de handen van de zangers zijn de lichtjes weer te zien, zoals tijdens het Nationaal Songfestival. Eén van de achtergrondzangeressen staat wat verder weg van de andere twee met een draaitafel.

Het geluid was tijdens de eerste opvoering nog niet echt goed afgesteld. Voor de tweede opvoering waren de knipperende lichtjes in de kleding goed te zien. Wel stonden de Toppers erg het donker aan het begin van de tweede repetitie. De achtergrondzangers die als dj functioneert met een draaitafel komt niet goed over. Het lijkt wel of ze ijs aan het verkopen is was de reactie van de aanwezige pers.

Tijdens de laatste opvoering van vandaag was het licht ok, het geluid goed en was er bij het optreden meerdere malen vuurwerk te zien zoals dat volgende week donderdag ook zal zijn. Aan het camerawerk mag echter nog wel het één en ander verbeterd worden. Zondag zullen de Toppers opnieuw repeteren in Moskou.

Bron: Songfestival.web-log.nl

Uitverkocht? Toppers Tickets

Repetitie (geluid is slecht)

Lees ook:

Klik hier om naar de artiestenpagina van de Toppers te gaan en clips te bekijken.

One Response to “Eerste repetitie Eurovisie Songfestival Toppers met Shine in Moskou”

 1. Peter Promotto says : Beantwoorden

  Het Onafhankelijk Evaluatie Forum (OEF) heeft de Nederlandse bijdrage en de uitslag van het Eurovisie Songfestival onderzocht. Deze analyse heeft interessante conclusies opgeleverd.

  De Toppers valt niets te verwijten, de NOS wel en ons ook. En Europa ligt ver weg.

  —–
  Over de deelname van de Toppers aan het Eurovisie Songfestival is veel rumoer geweest. Reden voor het Onafhankelijk Evaluatie Forum (OEF), om zich hierin te verdiepen. De conclusies van het Forum zijn nu vrijgegeven. De Toppers hebben het goed gedaan. Men hoeft niet van dit trio te houden, om in te zien dat zij Nederland maanden in hun ban hielden. Men hoeft niet van hun act te genieten, om te constateren dat ze die met veel ervaring, enthousiasme en overgave hebben neergezet. Wel plaatst het Forum grote vraagtekens bij de keuzes die de NOS als verantwoordelijke uitzendende organisatie heeft gemaakt. Er zijn aanwijzingen dat dit een fout liedje was van een misplaatste afvaardiging naar het verkeerde festival.

  —–
  Het Forum heeft tijdens de uitzending alle songs uit de finale nauwgezet beoordeeld. In sneltreinvaart werd elke act aan 32 criteria getoetst. De uitkomst was bruikbaar. Van 60% van de liedjes werd de plaats op de rangorde redelijk nauwkeurig voorspeld, dat wil zeggen met een verschil van 0 – 3 plaatsen. Bij de andere 40% deden zich grotere afwijkingen voor. Een teken dat de gehanteerde beoordelingssystematiek nog verder kan worden verfijnd. OEF verwacht in 2010 redelijk nauwkeurig te kunnen voorspellen, of potentiële Nederlandse bijdragen aan het Eurovisie Songfestival ´finalerijp´ zijn of niet.

  Van de liedjes die in 2009 niet de finale haalden, heeft OEF alleen onze eigen bijdrage beoordeeld. En inderdaad, ´Shine` scoorde lager dan alle deelnemers aan de finale. Het Forum meent dat we het slechte resultaat niet op het conto van de Toppers mogen schrijven. Dit trio van rasartiesten heeft zich ook als zodanig gemanifesteerd. De drie hebben hun droom, Nederland vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival, naar beste kunnen gerealiseerd. Ze overtuigden de NOS ervan dat zij de sterkste afvaardiging vormden. Het publiek wisten ze voor hun eigen lied te winnen. En rondom het hele gebeuren draaiden ze een fenomenale pr-campagne. Daarbij scoorden ze in Nederland met ´Shine` een flinke hit. Ondanks het feit dat het ultieme doel, de finale winnen, niet werd gehaald, is het Forum unaniem in haar mening. Meesterlijk van deze drie heren. Voor alle duidelijkheid: OEF bestaat niet uit Topperfans.

  Over de afvaardigende organisatie, de NOS, is het Forum minder lovend. Een plus is dat de NOS via de Toppers het festival weer eens nieuw leven inblies. Maar was dat bewust gepland, juist nu alles overgaat naar de TROS? Verder zag het Forum vooral twijfelachtige keuzes. Uit de geteste beoordelingsmethode bleek dat mooie, jonge, welgevormde dames scoren. Nederland heeft hiermee weinig punten gehaald. Prijzenswaardig principieel, en vocaal niets dan lof, maar wie de festivalwetten negeert, wordt gestraft. Ook moet een lied aangenaam in het oor glijden, terwijl ´Shine` snijdend bleef na-echoën. Het onderwerp was al eerder en beter verpakt in ´Love shine a light` (eerste in 1997), waardoor een goedkope bijsmaak achterbleef. De instrumenten moeten dragen; de toonloze lastminute begeleiding van ´Shine´ wrong met de meerstemmige zang, liet de bodem uit het lied vallen en deed OEF denken aan een afgeprijsd keyboard. De act moet een eenheid zijn. Maar was dit parodie of ernst? Discodrums of close harmony? Choreografie of ´Laat die handjes maar wapperen`? Vragen die bij het Forum opkwamen.

  Maar OEF is reëel; er zijn nuanceringen. Argumenten dat Europa ons niet begrijpt, of dat de NOS weinig geld heeft, horen daar niet bij. Wat te denken van geldverslindende kostuums die niet gebruikt werden? En verder: als Europa ons niet begrijpt, is dat wederzijds. Dan heeft Nederland anno 2010 in Oslo weinig te zoeken, zoals wij in meerderheid ook niet meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Heeft het een met het ander te maken? Zijn onze festivalmissers symptomatisch voor de politieke aversie tegen Europa? Missen wij de culturele codes, doordat we politiek en maatschappelijk de deur liever dicht houden? Wat OEF brengt bij een nuancering die wel degelijk hout snijdt. De door de NOS afgevaardigde song is verkozen dankzij het publiek. De vakjury had als favoriet ´Angel of the night`. Ook hierover is het Forum unaniem: de vakjury had gelijk. Een Europese finaleplaats was dan binnen bereik geweest. De waardering volgens de methode van OEF wijst op een positie ergens tussen de plaatsen 15 en 25. De vakjury selecteerde dus een song met Europese potentie, terwijl bij het publiek een Hollandse hit kwam bovendrijven. En het publiek, dat zijn wij. Een verzachtende omstandigheid dus voor de NOS. Daarnaast valt voor Nederland de volgende voorzichtige conclusie te trekken. Zowel vakjury´s als politieke partijen denken wellicht Europeser dan het gemiddelde muzikale en politieke kiezersvolk.

  Tot slot: het Onafhankelijk Evaluatie Forum is een recent initiatief van Steven Watertij en kent geen vaste samenstelling. Het Forum beoordeelt, recenseert en evalueert naar eigen keuze actuele verschijnselen in de breedste zin des woords. Initiatiefnemer Steven Watertij is bekend als columnist. ´Kleine stukjes vaderland` (Free Musketeers, 2009) is een eerste bundel van zijn hand, over de Nederlandse cultuur en identiteit. Ook OEF zoekt momenteel vooral aansluiting bij de culturele thema’s van het jaar 2009, te weten onze tradities en wellicht nog items uit de erfenis van Calvijn. De Nederlandse deelname aan het Eurovisie Songfestival beschouwt het Forum als een gevestigde traditie van formaat, het niet halen van de finale als een traditie in opkomst. Over de waarde van deze tradities heeft het Forum geen mening; er is slechts analyse, er zijn slechts conclusies. Daarbij onderkent deze organisatie wel, dat de bevindingen uit de nu gehouden evaluatie Nederland volgend jaar wellicht in de finale van het Eurovisie Songfestival kunnen helpen. Waarmee echter een traditie in opkomst zou worden verstoord. Het Forum weet nog niet of het daaraan wil meewerken.

  —–
  Maar vanuit hun eergevoel presenteren de forumleden hier toch enkele tips.

  – Kies landelijk niet slechts tussen ingediende songs, maar vraag om indiening van totaalconcepten.
  – Denk bij de keuze ook in doelgroepen, zoals vrouwen/mannen, jongeren/ouderen, leken/kenners.
  – Selecteer onze afvaardiging als laatste; het is een voordeel de andere afvaardigingen te kennen.
  – Kies bewust binnen de bandbreedte van pure song tot theateract, samen met de artiestenkeuze.
  – Jonge, schone, welgevormde, sensuele dames scoren, maar vissen allemaal in dezelfde vijver.
  – Vis eventueel in een andere vijver, zeker als die groot is en er weinig concurrerende vissers zijn.
  – Zorg dat het eindresultaat in alle opzichten klopt, overtuigt en ook nog eens bijzonder origineel is.

  Enkele trefwoorden die passen bij een keuze voor zekerheid (dit naast een goede basiskwaliteit):
  – vrouw(en), jeugdig, welgevormd, sensueel,
  – toegankelijk, Engelse taal, opvallend, positief,
  – over de liefde, emotioneel, eigentijds, sfeerrijk,
  – dynamisch, climax, universeel, conceptueel consistent,
  – draagvlak, goodwill, prettige pr, lobby voor vakjury.

  Namens OEF,

  Met vriendelijke groet,

  Peter Promotto

Geef een reactie

TOP