Productie in Eigen beheer: Loonpersing

by / dinsdag, 02 september 2008 / Published in muziekindustrie

In deel 1 van de serie over de muziekindustrie hebben we gesproken over hoe je je kansen kan vergroten om een platencontract in de wacht te slepen. Deel 2 van de serie ging over wat je kan tegenkomen bij een platendeal.

Deel 3 van de serie gaat over de omgang met de media en het pluggen.

In het vierde en laatste deel bespreken we de productie in eigen beheer ook wel loonpersing genoemd.

Veel beginnende artiesten dromen van een platendeal. Dat de platenmaatschappij als suikeroom niet bestaat hebben we al uitgelegd in deel 1 van deze serie over de muziekindustrie. Veel beginnende artiesten zijn dan ook aangewezen op een productie in eigen beheer, De loonpersing dus.

Loonpersing houdt in dat je het hele product van begin tot het eind zelf betaalt. Dus vanaf de eerste opname tot aan het moment dat de single in de winkel ligt en alles qua promotie etc wat dat daar tussen ligt.

Goedkoop is duurkoop

Mocht je besluiten om een loonpersing te doen, dan adviseren wij niet om de voor de goedkoopste oplossing te kiezen. Reken je niet rijk door af te gaan op de aanbieding die op sommige sites staan zo van: “Nu voor 1100 euro 500 singles!”. Ja, prima en wat ga je dan doen? Dan komen er een paar doosjes thuis met in totaal 500 cd’s…

Je wilt dat de single op de radio komt en dat die te koop is in de winkels. Dus Laten we uitgaan van het geval dat je wel gewoon bij de fabriek wilt laten persen. Wat moet je dan allemaal nog regelen? Je wilt dat er in ieder geval de mogelijkheid is dat de plaat dan in de winkel komt (we noemen de belangrijkste)

  1. Je moet zorgen voor de hoes
  2. Je moet zorgen voor de info op de hoes/label
  3. Er moet een barcode op de cd “scan voor de hitlijsten”, en bestelnummers, nummers voor stichting airplay.
  4. Je moet de productie in eigen beheer aanvragen bij Stemra. (download hier de aanvragenformulieren)
  5. Je hebt een distributie contract nodig met een distributeur die er vaak niet om te springen staat de single in de distributie te doen.
  6. Je hebt een plugger nodig.

Nou we kunnen wel een lijst met 30 punten maken, maar we laten het hier maar even bij. Er zijn zoveel dingen waar je aan moet voldoen, je begint in feite namelijk een platenlabel voor één single. Niet doen dus!!

Ja, het mag natuurlijk wel, maar uiteindelijk ben je veel meer kwijt dan die 1100 euro en je hebt minder…

Ons advies

Bel een platenlabel die werkzaam is in het genre van de muziek die jij maakt. Vraag of ze loonpersingen doen. En zo ja, of ze de distributie ook kunnen verzorgen. En wat het kost als je loonpersing inclusief distributie wilt. En vraag ook wat een loonpersing kost met distributie en de plug (promotie van je single)

Afhankelijk van het label zal je voor de persing en distributie van 500 single’s tussen de 1500 en 2000 euro kwijt zijn. Ja, er zijn labels die het voordeliger doen maar bekijk ook even wat de mogelijkheden van een label zijn. Soms moet je slim zijn. Een grote maatschappij zal meer vragen dan een klein label, maar een klein label brengt meestal geen of nauwelijks compilatie cd’s uit.  Valt jouw single op, dan zet een grote maatschappij het wellicht wel op diverse compilatie cd’s (een compilatie cd is een verzamel cd) Bovendien als het nu wel een hit wordt, dan neemt een groot label het direct van je over.  Dan investeren ze heus wel in je plaat. Een klein label gaat het dan meestal om je centjes en het heeft zelf geen geld om te investeren. Wat we al zeiden: goedkoop is meestal duurkoop.

Het enige waar je wel rekening mee moet houden is de plug. De plugger van de grote maatschappij zal waarschijnlijk heel duur zijn. Wellicht iets te duur. Doe dan alleen een loonpersing met distributie en zorg zelf voor een plugger. Weet je geen goede plugger te vinden, dan kan je ons mailen. We kunnen je wel een advies geven van een juiste plugger voor je productie, maar het is een beetje afhankelijk in welk genre je zit, dus dat kan je dan aan ons vragen.

We adviseren je ook om in eerste instantie voor een radio plugger te gaan. TV is leuk maar de kans dat je meteen bij Pauw en Witteman zit is nihil. En shownieuws etc van SBS kan je eventueel zelf nog wel een mailtje sturen.

Doe je een loonpersing en een distributie deal bij een platenlabel, dan nemen ze de grootste administratieve dingen voor hun rekening. Daar hoef jij je dan geen zorgen om te maken, ook niet om de Buma/Stemra.

Een handige tip is, als je belt en ze beginnen een heel verhaal over kosten van de opdruk etc, dan weet je dat je eigenlijk al verkeerd zit. Je wilt de totaalprijs weten van 500 singles (ja of meer maar 500 is voldoende). En de totaalprijs met distributie en eventueel met de plug. Al het andere is geneuzel en je kan de kosten dan niet overzien. Dus dan adviseren wij om maar een ander te bellen als ze dat doen.

Tot slot rest ons nog één ding en dat is de vraag over Buma/Stemra. Wat doen die nu eigenlijk?

Nou Buma/Stemra en in Belgie de Sabam is een auteursrechten organisatie. Dit is voornamelijk voor schrijvers van liedjes: dus van de muziek of de tekst of een combi daarvan.

Iedereen heeft auteursrecht. Alleen in de muziek is het zo dat er onderling de afspraak is dat wanneer je een liedje hebt gemaakt, je aangesloten bent bij de Buma/Stemra en voor de Belgen de Sabam. Dit is puur zodat de schrijvers hun geld krijgen van het nummer.

Als je aangesloten bent bij de Buma/Stemra en je brengt een liedje van jezelf uit, dan betaal je ook gewoon bij een loonpersing Buma/Stemra. Sommige platenlabels zeggen dat je dat wel als korting kan krijgen als dat niet wordt opgegeven. Ja, oke bedenk dan wel dat je dan ook niets krijgt als je liedje een hit wordt (van je auteursrecht dan) en de Buma Stemra over 500 cd’s is niet zoveel. 29 cent per single om precies te zijn als er max 2 nummers op de single staan en de single niet langer duurt dan 8 minuten. Is het langer of heb je meer liedjes dan betaal je iets meer.

Dus schrijf je  in bij de Buma/Stemra of voor onze Belgische vrienden de Sabam, dat is wel zo verstandig. Je hoeft niet van alle twee lid te zijn, het zijn Europese organisaties. Gewoon naar de organisatie van je land gaan en het is klaar.

Dit was het laatste deel van deze reeks over de muziekindustrie. We hopen dat jullie een klein beetje beter weten wat jullie kunnen verwachten. Natuurlijk lezen ook bekende grote artiesten en producers dit nu en die denken van ja dit heb ik anders gedaan of ja het kan ook zo. Dat weten we dat er meer mogelijkheden zijn die naar succes leiden. Maar meestal zijn dat uitzonderingen en wij zijn uitgegaan van een algemeen verhaal wat voor iedereen duidelijk is. Dit is het meest voorkomende verhaal en de tips de we in deze reeks hebben gegeven zijn zaken waar wij in het heden en in het verleden persoonlijk mee te maken hebben gehad en die we met de beginnende artiest willen delen zodat ze een iets makkelijker start hebben.

Als je opzoek bent naar een Nederlandstalig nummer dan kan je ook contact met ons opnemen. Zoals gezegd maken we zelf ook liedjes. Ben je opzoek naar een platenlabel die de distributie in loonpersing wil uitbrengen dan kunnen we je ook een advies geven. Het is ook mogelijk om door ons de gehele productie te laten doen en we begeleiden je dan met de loonpersing, clip opname en eventueel met de plug (promotie) van de single. Dit gaat dan wel in overleg en we nemen het alleen aan als wij denken dat een artiest hitpotentie heeft. Voorwaarde is dan wel dat wij het liedje maken.

We hopen dat als je een beginnend artiest bent dat je er iets van hebt opgestoken en dat je verder kan met deze informatie.

©:oranjemuziek.nl

Video Blue Ocean Records


 

Update: Oranjemuziek.nl heeft nu zelf ook een platenlabel. Klik HIER om meer te lezen

Wil je op de hoogte gehouden worden van updates in deze serie en van de andere artikelen op deze site? Dan kan je je abonneren op onze webfeed. Dit kan ook via email. We beloven je adres niet te verkopen en je kan je op elk moment afmelden. Rechts onderin vind je de opties om je te abonneren.

TOP