Wat kan je tegenkomen bij een platendeal

by / dinsdag, 05 augustus 2008 / Published in muziekindustrie

In deel 1 van deze serie over de muziekindustrie hebben wij besproken hoe je een platencontract kan bemachtigen en een aantal dingen die je wel en niet moet doen.

Zo kon je lezen dat wij niet adviseren om een demo te maken, maar een kant en klaar product.

We gaan er in deel 2 dan ook van uit dat je een kant en klaar product hebt aangeboden en dat een platenlabel inmiddels interesse heeft in je muziekpoductie.

De platendeal

Een platenmaatschappij heeft interesse in mijn muziekproductie. HELP! Wat Nu?

Als een platenmaatschappij (ook wel platenlabel of gewoon label genoemd) interesse heeft in je muziekproductie, dan kom je een aantal dingen tegen waar je van te voren waarschijnlijk niet aan had gedacht. Vraag daarom goed aan de platenmaatschappij wat ze precies willen en wat ze van je verlangen.

Wat kan je zoal tegenkomen:

1. Productierechten

De platenmaatschappij zal de rechten van de master (productierechten) willen hebben, zodat dezelfde single niet ook bij een ander label uitgebracht kan worden. Deze rechten liggen in principe altijd bij de producer van de productie of je moet deze hebben gekocht. Let wel dat wanneer jij de studiokosten hebt betaald het niet automatisch zo is dat de producer dan afstand heeft gedaan van zijn productierechten! Je zal dat schriftelijk moeten vastleggen.

2. Vergoeding productierechten

We gaan er vanuit dat je als artiest de master hebt gekocht, zo niet dan moet je de producer toestemming vragen om de rechten over te doen aan de platenmaatschappij. De producer zal hier echter wel een vergoeding voor willen hebben. Je kan als je zelf master eigenaar bent dus ook een vergoeding vragen aan de platenmaatschappij. Dit kan een geldbedrag zijn of een fee (commissie) over de verkochte cd’s. Meestal ligt een productie fee rond de 14 tot 20% p.p.d. van het verkochte product (p.p.d. = Price Pro Dealer en wil zeggen de inkoopprijs voor de detailhandel) Het kan zijn dat een platenlabel geen productie fee wil betalen. Dat komt steeds vaker voor. Het is dus niet iets wat raar is en aan jou de keuze om de deal dan wel of niet te sluiten. Heb je geen direct alternatief en onderhandel je maar met één label, dan adviseren we je de deal toch maar te sluiten want anders blijf je misschien met lege handen achter. Heb je wel een alternatief, dan nog is het belangrijker om te kijken welk label het beste bij jouw product past dan te kijken wie een productie fee betaald en wie niet.

3. Aanpassingen productie

Een platenlabel kan verlangen dat er nog iets moet gebeuren aan je productie. In deel 1 hebben we je al het advies te geven om geld achter de hand te houden voor eventuele aanpassingen aan je productie. Het kan ook zijn dat het label zelf die aanpassingen wil doen. Ook hier geldt: wil je de deal of niet? Ze hebben interesse en als je geen alternatief hebt, adviseren we je die aanpassingen door te voeren.

4. Boekingen

De platenmaatschappij zal zeer waarschijnlijk beginnen over je boekingen. wellicht dat het label zelf een kantoor heeft en ze zullen dan wellicht je boekingen zelf willen verzorgen en anders zullen ze een kickback over je optredens willen (Een kickback is een percentage over je boekingen gedurende een bepaalde periode). Je kan er van uit gaan dat dit meestal rond de 15% tot 20% van je uitkoop (wat de klant betaald voor je optreden) zal zijn. Ook dit is niet iets wat vreemd is tegenwoordig, want zoveel cd’s worden er niet verkocht.

5. Uitgavenrechten

Ben je zelf de auteur van het nummer (tekstdichter/componist) dan zullen ze ook vragen of je de publishing (uitgavenrechten) aan hen wilt overdragen. Dit heeft met Buma/Stemra te maken en het gaat nu te ver om uit te leggen wat dat allemaal inhoudt. Wellicht dat we daar later nog eens iets over schrijven. Het kan in sommige gevallen aantrekkelijk zijn om dit te doen omdat het nummer dan ook elders aan andere artiesten en of landen kan worden aangeboden. Dit verhaal gaat alleen op als je zelf de auteur bent.

6. Download in plaats van fysieke single

Omdat er niet zo heel veel fysieke singles meer worden verkocht kan het ook zijn dat de single alleen maar wordt aangeboden op de downloadsites. We begrijpen dat je dit niet echt leuk zal vinden, maar bedenk dat er voldoende grote artiesten zijn die ook alleen via download verkrijgbaar zijn. De fysieke single behoort binnenkort toch tot het verleden, dus even door de zure appel heen bijten en berust in het feit dat tijden veranderen.

7. Beschikbaarheid in verband met promotie

Maak duidelijke afspraken wat betreft de promotie en je beschikbaarheid. De meesten van jullie zullen er nog een baan naast hebben, dus probeer zo goed mogelijk te overleggen hoe vaak en wanneer je voor de plug (promotie) beschikbaar kan zijn.

8. Contract tekenen en overdracht

Als je alles hebt geregeld dan kan je het contract tekenen. Daarna draag je alles over aan het platenlabel. Dus de Master met de juiste gegevens, de titel van het nummer en de componist en tekstdichter. Let op dat als het een cover is, dan is het van belang dat je de goede namen van de auteurs erbij zoekt en niet zomaar overneemt van een origineel cd’tje (ook daar kan een fout in staan en je blijft verantwoordelijk). Je kan deze gegevens vinden in de on-line titelcatalogus van Buma/Stemra. Verder zorg je dat het label de naam van de producer vermeld op de cd en van de medewerkers van je productie. Eventueel zal je nog een foto moeten aanleveren, maar dat hangt af van de afspraken die je hebt gemaakt. Let er wel op dat het niet jouw cd is, dus je kan er niet zomaar vanuit gaan dat een platenlabel de frietzaak bij je op de hoek gaat vermelden. Dus pas op wat je de mensen om je heen belooft! Dit kan je bij een loonpersing natuurlijk wel zelf bepalen.

Dit is het meest gebruikelijke verhaal in de muziekindustrie. Natuurlijk kan het wat anders lopen maar dit verhaal zal in 95% van de gevallen van toepassing zijn.

in deel 3 bespreken we de plug (promotie) en omgang met de media. Ook zal aan bod komen waar een goed persbericht aan moet voldoen.

Video Blue Ocean Records


Update: Oranjemuziek.nl heeft nu zelf ook een platenlabel. Klik HIER om meer te lezen

©:oranjemuziek.nl

Wil je op de hoogte gehouden worden van updates in deze serie en van alle andere artikelen op deze site? Dan kan je je abonneren op onze webfeed. Dit kan ook via email. We beloven je adres niet te verkopen en je kan je op elk moment afmelden. Rechts onderin vind je de opties om je te abonneren.

TOP