Een platencontract bemachtigen, hoe doe ik dat?

by / maandag, 04 augustus 2008 / Published in muziekindustrie

In het eerste deel van deze serie over de Nederlandse muziekindustrie wordt gesproken over het pad naar het platencontract toe. De valkuilen en misvattingen worden behandeld en er wordt uitgelegd wat je kan doen om de kans op een platencontract te vergroten. Onderaan vind je een telefoonnummer als je hulp nodig hebt.

Hoe werkt het krijgen van een platencontract niet?

In televisieseries is vaak te zien hoe een beginnende artiest een demo opstuurt naar een platenmaatschappij, de platenbaas dan vrijwel meteen enthousiast is, er wordt een groot bedrag geïnvesteerd in de artiest en die wordt vervolgens een megaster!

Veel artiesten denken dat dit gebaseerd is op werkelijkheid. Dus ze maken een goedkope demo (voorbeeldband) en sturen die dan naar een platenlabel. Ze hopen dan dat daar een suikeroom zit die met hun de studio in duikt, een cd uitbrengt met videoclip en die zorgt dat de plaat op de radio en de tv komt.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar je kan er beter vanuit gaan dat dit niet gaat lukken! En tegen alle artiesten die denken dat ze die ene uitzondering zijn, moeten we toch zeggen: Kijk eens goed in de spiegel naar jezelf en wees reëel. Die kans is nihil. (sorry!)

Investering versus opbrengsten

Er worden in deze tijd nauwelijks meer cd’s verkocht. Zelfs bekende artiesten hebben de grootste moeite om een label te vinden. Vaak investeren ze zelf in hun product. Waarom zou een platenlabel dan gaan investeren in een onbekende artiest, die nog helemaal geen afzetmarkt heeft, behalve die paar vrienden en familieleden die de cd kopen (als ze dat al doen). Daar gaat een platenmaatschappij niet in investeren.

Het argument wat onbekende artiesten ook wel eens gebruiken is: “Ja, maar dit is een hit en ik weet zeker dat als het uitgebracht zou worden, dat er veel van verkocht wordt”. “Nou als je daar zo zeker van bent, waarom breng je het zelf dan niet uit?” zal het antwoord van de platenmaatschappij waarschijnlijk zijn. “Ga naar de bank, leen een bedrag en breng de plaat zelf uit”.

We denken alleen wel dat je je geld dan kwijt bent.

Tja, wellicht valt dit allemaal een beetje tegen, vooral als je bekend wilt worden en je was net van plan een demo op te sturen naar een platenlabel als je dit leest…  Je hoeft je hierdoor niet uit het veld te laten slaan, maar de platenmaatschappij als suikeroom bestaat niet.

Je zal je afvragen inmiddels, hebben jullie ook nog wat positiefs te melden?

Wat kan je dan wel doen? 7 tips

De werkelijkheid veranderen kunnen we niet en het is nou eenmaal zo dat maar een enkeling doorbreekt in dit vak. Maar hier volgen wat praktische tips met wat je kunt doen om je kansen te vergroten.

1. Zorg dat je nummer uniek is

Als je een liedje hebt en je gaat het opnemen, zorg dan dat het uniek is in zijn soort. “Ik hou van jou, ik blijf je trouw” of varianten daarop, daar komt half Nederland al mee (ja echt!) en daar zit geen platenbaas op te wachten.

2. Maak een kant en klare productie

Maak geen demo, maar een kant en klare productie. Wil je iets uitbrengen dan zal je ook zelf moeten investeren. Houd er wel rekening mee dat het een goede productie moet zijn, want anders kan je niet concurreren met je collega’s. Dat kost geld en dat maakt het ook moeilijk. In de meeste gevallen ben je dat geld gewoon kwijt. Dus zoek goed uit waar je de beste productie kan laten maken voor een leuk bedrag. Alleen een demo maken, raden we niet aan. We begrijpen dat de kosten dan lager zijn maar labels krijgen zoveel kant en klare producties aangeboden dat een demo meestal al direct afvalt.

3. Reserveer geld voor de mix

Houd wat geld achter de hand. Stel dat een platenmaatschappij iets wil uitbrengen, maar de mix moet over dan zal je die studiokosten ook weer moeten betalen.

4. Keuze platenmaatschappij

Als alles klaar is, kan je een platenmaatschappij gaan benaderen. Zoek eerst goed uit in welk genre een platenlabel werkzaam is. Het heeft geen zin om een carnavalsplaat te sturen naar een Rap- en Hiphoplabel. Een lijst van de platenlabels Nederlandse industrie 2010 kan je vinden op deze site.

5. Artist & Repertoire Manager

Nadat je een lijst met potentiële platenlabels hebt gemaakt, adviseren we je eerst te gaan bellen met de A&R manager van het label (A&R = Artist & Repertoire). Zeg in het kort dat je een kant en klare productie hebt gemaakt en dat je die wilt aanbieden. Je vraagt dan met wie je hebt gesproken en hoe ze het aangeleverd willen hebben (cd of on-line).

6. Aanlevering nummer

Stel dat ze gewoon een cd willen hebben. In dat geval stuur je dat naar de contactpersoon en op de cd zet je de gegevens van het nummer. Eventueel de tekstschrijver en componist, maar vooral je eigen gegevens. Naam, adres en woonplaats etc.., doe daar ook een duidelijke biografie bij en een recente foto (en geen grappige familiefoto bij de kerstboom of iets dergelijks..) Vragen ze of je het wil mailen dan maak je van de cd natuurlijk een mp3 en verder zet je alles in de email. Belangrijk is wel dat je de mp3, biografie en foto gewoon meestuurt en niet enkel een zinnetje dat alles op je website te vinden is! Daar heeft een A&R manager geen tijd voor en geen zin in. Ga er maar van uit dat hij of zij te lui is om naar je site te gaan.

7. Nabellen

Daarna wacht je twee of drie dagen en dan bel je je contactpersoon op. Je vraagt of ze alles hebben ontvangen. Het kan zijn dat ze het al gehoord hebben en dat ze het meteen afwijzen, dan vraag je de reden waarom ze het hebben afgewezen, zodat je later daar weer wat mee kan. Hebben ze het nog niet gehoord, dan probeer je het een week of twee later nog eens. Hoor je op een gegeven moment echt niets meer dan kan je er wel vanuit gaan dat er geen interesse is.

Als je geluk hebt, heeft een platenlabel wel interesse. Wat je dan kan verwachten en wat je wel en niet moet doen bespreken we de volgende keer.

Mocht er niemand interesse hebben in je product dan zal daar wel een reden voor zijn en kan je beter stoppen met die productie. Heb je zelf heel veel vertrouwen in het product, dan kan je altijd een loonpersing doen. Een loonpersing is dat je het zelf laat persen bij een platenlabel of fabriek maar dan betaal je alles dus zelf, ook de kosten van de cd, de distributie en de plug (promotie).

Lees in deel 2 meer over de deal die eventueel gesloten wordt.

 

Update: Oranjemuziek.nl heeft nu zelf ook een platenlabel Blue Ocean Records. Klik HIER om meer te lezen of bel 06-21414671

©:oranjemuziek.nl

Wil je op de hoogte gehouden worden van updates in deze serie en van alle andere artikelen op deze site? Dan kan je je abonneren op onze webfeed. Dit kan ook via email. We beloven je adres niet te verkopen en je kan je op elk moment afmelden. Rechts onderin vind je de opties om je te abonneren.

33 Responses to “Een platencontract bemachtigen, hoe doe ik dat?”

 1. Nesta_money says : Beantwoorden

  Als beginde producer moet je eerst zoeken wie bij jou past. Luister je veel naar hardwell ga je naar revelead en bij martin naar spinnin. Probeer ook dingen over te nemen van anderen. Bijvoorbeeld je vind spaceman goed pak je bijvoorbeeld het melodietje daarvan. Geef er dan een eigen draai aan. Probeer het mogellijk te veranderen . Stel je ‘bent jong en je ’t weinig geld en je kan geen draaitafel kopen kijk dan uit atoombom geen tijd maakt want dan moet je ineens op tommorowland. Als er geld wilt voor een draaitafel dan toch je gewoon een lening iedereen maken

 2. Hey Hey ik ben Ahura van mij band vloatie ik en mijn band zijn ouder. Dan 8 en jonger dan 13 en we zijn geen kinder groepje dat geen ervaring heeft we hebben meegedaan met holands got talente

  Xxx Vloatie

 3. Lotte De Temmerman says : Beantwoorden

  Heey ,
  Ik ben een meisje van 13 en ik doe aan zingen .
  Ik heb superveel ervaring !
  Miley Cyrus inspireert mij !
  Ik zou graag een platenlabel hebben .

 4. Ruud Kooi says : Beantwoorden

  ik wil graag een platen label

 5. Jesper says : Beantwoorden

  Hoi,

  Ik ben Jesper en ik wil heel graag DJ worden.
  Maar ik ben geboren met een hardafwijking, en ik denk dan dat ik daarmee nooit DJ zal worden
  Hoe dan ook, ik ben van plan om een track op te sturen naar Spinnin Records en wat andere labels.
  Maar het nummer wat ik op wil sturen klinkt in het begin hetzelfde als het nummer van deze link:

 6. Xander says : Beantwoorden

  Ga naar midden Nederland en loop gewoon bij labels naar binnen.
  Zo ben ik aan mijn platencontract gekomen.

  En heeeeeel belangrijk…
  Laat je door NIEMAND aanpraten dat je het nooit gaat redden.
  Geloof in jezelf en heb lak aan wat anderen denken.
  Meestal zijn ze gewoon jaloers en proberen ze je neer te halen want… stel je ns voor dat je WEL succesvol bent.
  Dat zouden ze totaal niet leuk vinden omdat jij dan alle aandacht krijgt.

  Succes!

 7. Anna says : Beantwoorden

  Ik ben nu dertien,
  ik zou het ook hel graag winnen maar iik denk dat de kans 1 op miljoen is,
  maar ik blijf mijn droom toch achterna
  gaan,

  Anna

 8. Mias says : Beantwoorden

  het klonk erg goed, persoonlijk vond ik je stem anders klinken (niet op een slechte manier bedoelt)ik weet niet of je meerdere nummers hebt, zo ja dan zou je het kunnen proberen tuurlijk

 9. ze denken het allemaal te weten de laaielichters hier in nederland soms om te kotsen en dan moet je zelfs eens zien hoe hun zijn begonnen pffffffffffffff

 10. Peter says : Beantwoorden

  Je kan veel beter hele mooie filmpjes op youtube zetten en zorgen dat die makkelijk te vinden is zodat veel mensen hem zien dan moet je alleen nog hopen dat de juiste mensen ertussen zitten en dat ze het goed vinden, maar ik denk dat je leeftijd ook een rol speelt ik denk tussen de 10 en de 20 heb je betere kans dan iemand die veel ouder is.

 11. lainie says : Beantwoorden

  heeeeeeey ik wens iedereen een goede toekomst toe !!!!

 12. Pritstift says : Beantwoorden

  ow en k vroeg me af, is het niet handig om eerst zelf live concerten te geven, (in mijn geval dan), ik drum namelijk in een Metalcore band, en najah als je al fans agter je hebt staan is het tog een beter beeld wat je de platen maatschapij geeft?

 13. Pritstift says : Beantwoorden

  de arrogantie op deze pagina is egt niet normaal xD zelfs kindjes van 13 zitten al te roepen dat ze de beste zijn, nou de attitude hebben ze blijkbaar al xD mischien een kleine tip voor jullie allemaal minder hoog van jezelf praten. dan zou t mischien nog kunnen lukken ook nog,

  Ps: hideko: licht eraan wat voor studio je tante heeft, als et gewoon een goeie studio is met goeie apperatuur, dan zou je daar je nummers in hoge kwaliteit op kunnen nemen. wat je zou kunnen gebruiken om op te sturen 🙂 k neem aan dat ze ook mixtafels heeft enzo. persoonlijk zou ik daar een prof voor unhuren ofzo, om alles voor je te mixen zodat t zo goed mogelijk klinkt. k zou zeggen. vraag het eens aan je tante!

 14. Hideko says : Beantwoorden

  Hey, hartstikke bedankt voor de tips =)
  Ik zelf ben 16 jaar, en ik kan best zingen, al zeg ik het zelf, oke, ik ben dan geen beonce, maar Hikaru utada (japans en engels talige zangeres) komt er aardig in de buurt =P
  ik wil dan ook nie zeggen da ik zeker weet dat ik het ga maaken, maar heb er wel een beetje vertrouwe in =)
  maar, hierz mijn vraag, mijn tante is zangeres, en heeft daarom ook een studio waar ze haar cd`s op neemd, zijn dat die soorten “goedkope cs`s“ of kan ik mijn liedjes daar opnemen?
  en moet je altijd zelf iets componeren?
  mijn zus was helaas de gene met het geniaale brein voor songteksten schrijven =)
  thank you =)

 15. phyllis says : Beantwoorden

  Spam – verwijderd door de redactie

 16. marllon says : Beantwoorden

  loenie
  ik vind dat je en VERVENT NEST bent
  hoe heet jou vader dan als hij en raper is moet hij wel slecht zijn :P:P
  en je moet wel aardig zijn anders kom je niet in de HEMEL
  en dan zie ik je daar niet :P:)

 17. sem says : Beantwoorden

  loenie je bent een vervent nest
  gun anderen ook wat anders kom je niet ik de hemel

 18. Sophie says : Beantwoorden

  Hallo,

  ik ben op zoek naar iemand die goed kan
  dansen om op de achtergrond te dansen ofzo..
  Ik heb samen met mijn vriendinnen een
  dansclubje opgericht en we zijn nu een
  supercoole dans aant maken.
  Als je mee wilt dansen met ons moet
  je wel zorgen dan je sproeten hebt en
  bruin haar. (net zoals ik en mijn vriendinnen)

  grjts Sophie

 19. jaja tzal wel ge gaat nooit beroemd worden !!!!!!!!!!!!!

 20. Suzan says : Beantwoorden

  Heeey heey
  Mijn naam is Suzan en ik had een vraagje ik hou heel erg van zingen , dansen en ik zoek als sinds ik erg klein ben naar een partner om met mij samen wat te bereiken met zingen want mijn grootste droom is om zangeres te worden met nog iemand of een soort groepje net als pussycat dolls of girls aloud maar jammer genoeg vind ik niemand in de buurt of ze groeien der overheen ? dat vind ik erg jammer !En dus mijn vraag is woon je in de buurt van zuid holland of woon je in zuid holland en wil je zangeres worden ! en zullen we dan samen heel goed oefenen en dan aan talentjachten enz mee doen lijkt je leuk!

  me emailadress is suzan_superstar@Live.nl

 21. en denken jullie maar niet dat jullie beroemd worden !!!

 22. omg mijn vader heeft een studio enik heb al een eigen studio ja duuuh ik ben dan ook de dochter van een miljonair !!!

 23. lil reece says : Beantwoorden

  hey ik ben lil’reece ben inmiddels al 12 mr toen ik 3 was kreeg ik mijn eerst maik het was geen proffsionele mrja werd 5 jr en pakte voor het eerst een studio maik vast 9 jr toen kreeg ik er zelf 1 nu ga ik mischien naar de united states america voor mijn aller eerst te demo bij:
  young money entertaiment>universal
  ik heb veel mee gemaakt daarom koos ik er zo vroeg voor om te rapn want dan breng ik het op een andere manier naar buiten en hier boven.. geloof in jezelf en ik krijg die PLATENCONTRACT doei***

 24. yassine says : Beantwoorden

  duh de echte ster hier ben ik heb al een stuk of 13 verschillende songs in het engels.
  i’m gonna make it!!!!!!!!!!!!!
  remember me
  XXXX Y@$$!NE

 25. Anoniem says : Beantwoorden

  Jeez, wat een grote dromen voor dreumesjes!
  Tips:
  -Ga iets bij school doen, zoals de schoolband, of zoiets.
  -Ga bij een vereniging! Voor Eindhoven bijvoorbeeld: Stichting PARAPLU! Kijk op http://www.gehannes.nl
  -Als je het zo nodig wil, doe maar mee aan X-Factor, Popstars, blabla. Maar dat helpt niet, zie maar. Wie is er ver gekomen met die programmas? In NL kom je er nergens mee hoor, believe me. Ga dan naar Amerika of Engeland als het moet.
  -Remember: Ik zie hier allemaal mensen van 11, 12, jaar oud. JE BENT JONG! VEEL TE JONG! Je hebt nog 70 jaartjes te gaan hoor, dus.
  Ga op zangles, leer een instrument, wat je wilt! Zonder zangles heb je weinig kans hoor.
  -Maak een goeie basis. Zorg voor zelfverzekerdheid, want je weet dat je goed bent en niemand pakt dat van je af.

  Ohja, als laatste: De jury van Popstars kraakt je af, óf ze vinden je geweldig. Op TV zie je vaak van die hopeloze personen die helemaal boos en woedend op die jury zijn. Wordt dus niet té zelfverzekerd, want je wordt toch wel bekritiseerd. 🙂

  Nou succes met jullie carriéres xD

  xx

 26. Anna says : Beantwoorden

  Ik wil later echt heel graag een baan in de muziek hebben! ik mag ook op piano en zangles en daar ben ik superblij mee! ik ben nu twaalf en jullie zullen ZEKER wat van me horen!

  Baby remember my name, FAME!

  (sorry daar had ik even zin in :P)

  Xx Anna

 27. Gilly says : Beantwoorden

  Ik ben al een sinds mn 6de bezig mt rappen ,
  Ik ben nu 12 en heb inmiddels me eigen studio,
  Nou platencontract
  Echt handig deze tips

  Gilly 😉

 28. Anoniem says : Beantwoorden

  Hai Hai daar zo.Ik ben nu bezig met mijn liedjes en zo, maar britt, je zit je wel uit te sloven hoor, hoe weet je zo zeker dat je de X-Factor wint??:s elke kind die twaalf is klinkt de stem best mooi, miss krijg je wel een lleijke als je 16 bent:s maaryaa, geef het niet op, want als jij beroemd wordt en ik ook, ben ik zeker je concurrent nummer 1 😀 !!!!!!! SUCCES ………

 29. Dommer dan jullie heb ik niemand gezien.De hoop van anderen breken :s wattefuck man?? egt jullie zijn KANKER TRIEST, ga tog een leven zoeken.

 30. britt says : Beantwoorden

  ik word later vet beroemd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nu ben ik 12, maar als ik 16 ben ga ik meedoen aan x factor! danzul je eens zien! remember my name: britt

 31. Kay Hogenkamp says : Beantwoorden

  Ik ben al een tijd bezig met liedjes.
  Ik heb ze in het Engels.
  Ik ga een band oprichten waarvan ik Zanger wordt.
  Ik weet zeker dat mijn nummers uniek zijn want ze worden niet zo verzonnen door amateurs zoals ik.
  Natuurlijk zal ik een platencontract willen.
  Ik ga dan met men band een Demo van alle nummers naar een platenmaatschapij sturen.
  Maar ik ben nog aardig jong dus ik denk dat ik niet zo snel wordt aangenomen voor een platencontract want ik ben pas 11 jaar.
  Maar ik heb een goede zangstem.

  Kay.

 32. ik ben druk bezig met nummers, maar of ze uniek zijn…
  natuurlijk zou ik wel graag een platencontract willen:)

Geef een reactie

TOP